Opbevaring

Det er bedst at bruge friske urter, men det er kun muligt en ret kort del af året. Det kan derfor være et ønske at opbevare urter til senere brug. Generelt gælder det at man kun bør høste friske planter, som ikke er angrebet af skadedyr. Der findes forskellige muligheder for opbevaring:

Tørring:

Blade og tynde stængler kan tørres ophængt i skyggen udendørs et overdækket sted hvor der er en del vind. Alternativt kan urter tørres i ovnen ved højst 40°. Hvis temperaturen er højere fordamper de flygtige indholdsstoffer. Og det er ofte dem, som giver virkningen af planten.

Rødder og frugter kan skæres i tynde skiver på 2 – 3 mm og tørres udbredt på net i skyggen udendørs på et overdækket sted eller i ovnen ved højst 50°. Rødder og frugt tåler lidt højere temperatur end urter, men hvis de får for meget varme ødelægges indholdsstofferne.

Tørrede planter opbevares i tæt tillukkede glas. Det er bedst at bruge glasbeholdere med en mørk farve.

Frysning:

Urter, bær og rødder kan fryses uden nogen form for forbehandling. Bælgfrugter skal have et kort opkog i vand inden de fryses. Frosne planter kan opbevares ved -18 ° i op til et år og ved -5° i op til ½ år.

Olieudtræk:

Blomster og urter kan lagres i olie. Brug en god koldpresset rapsolie. Fyld en flaske med den ønskede urt og hæld så meget olie i flasken som der kan være. Lad olien trække i 14 dage inde brug. Olien kan bruges som massageolie, som badeolie eller indtaget i små mængder som den er. Olie med en god smag kan selvfølgelig også bruges i marinader og dressinger.

Spritudtræk:

Udtræk af urter med snaps kaldes normalt kryddersnaps, men det kan lige så godt bruges til at konservere krydderurter med. Alle slags planter kan bruges. Fremgangsmåden er som ved olieudtræk. En passende beholder fyldes med urten og der fyldes efter med en snaps uden markant smag eller med vodka. Udtrækkes skal stå i mindst en uge og gerne længere inden det bruges. Udtrækket kan bruges fortyndet i mere snaps eller dråbevis i te eller vand.